Το Agios Nikolaos on SUP 2023 ολοκληρώθηκε με επιτυχία – και τα είχε όλα!

Agios Nikolaos On SUP 2023 – Παγκόσμιο Κύπελλο ICF 2023 – Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μεγάλων Αποστάσεων και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανάπτυξης (Sprint & Τεχνικό) 2023

Με μεγάλη επιτυχία και δυναμική συμμετοχή επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών αθλητών SUP από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε το Agios Nikolaos on SUP 2023 το τριήμερο 7-9 Ιουλίου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, υπό τη διοργάνωση της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Αγίου Νικολάου (ΔΑΕΑΝ), του Ναυτικού Αθλητικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου (ΝΑΣΑΝ), του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Αγίου Νικολάου του Δήμου Αγ. Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ), σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Κανό – International Canoe Federation (ICF), με την Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε – Καγιάκ (ΕΟΚΚ), και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης για πρώτη φορά.

Μια διοργάνωση θεσμός στην ελληνική πρωτεύουσα του SUP που έχει καταφέρει να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει δίπλα σε SUP προορισμούς σε όλο τον κόσμο! Φέτος, η πρόκληση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, καθώς διεξάγονταν ταυτόχρονα επίσημοι αγώνες για κατάταξη και σε παγκόσμιο, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο. Το Agios Nikolaos on SUP 2023 αποτέλεσε σταθμό και για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μεγάλων Αποστάσεων (ηλικίες 2006 και μεγαλύτερων) και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανάπτυξης (Sprint & Τεχνικό, ηλικίες 2007 και μικρότερων) αλλά και για το Παγκόσμιο Κύπελλο ICF. Μάλιστα, ήταν το μοναδικό ICF SUP WORLD CUP στην Ευρώπη για το 2023 και το πρώτο στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε να διοργανωθεί απο το 2006 Παγκόσμια διοργάνωση από την Ελληνική Ομοσπονδία Κανοε Καγιάκ (ΕΟΚΚ). Αντίστοιχα και στον Άγιο Νικόλαο, αγώνας παγκοσμίου επιπέδου είχε να διοργανωθεί απο τον ΙΟΑΝ, την ISAF και την ελληνική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία από το 2006.

Στη διοργάνωση φέτος συμμετείχαν περισσότεροι από 270 αθλητές και αθλήτριες SUP, από 21 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Αγγλία, Σουηδία, Ιταλία, Κίνα, Τσεχία, Δανία, Ρουμανία, Αργεντινή, Βουλγαρία, Κίνα, Τσεχία, Φίτζι, Ισραήλ, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβενία, Ισπανία, Ελβετία, Γερμανία, Τουρκία). Με την παρουσία και τη συμμετοχή τους στήριξαν τη διοργάνωση, μικροί και μεγάλοι αθλητές, από 17 συλλόγους SUP της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. 

Το Agios Nikolaos on SUP 2023 ήταν μια πραγματική γιορτή του αθλήματος του SUP και της κοινότητας που το πλαισιώνει. Το κοινό και οι φίλοι του SUP είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά κορυφαίους αθλητές SUP και να απολαύσουν την ατμόσφαιρα αυτού του μοναδικού αθλητικού γεγονότος. Όλοι οι συμμετέχοντες αγωνίστηκαν με ενθουσιασμό, μικροί και μεγάλοι, στον ιδιο στιβο του παγκοσμίου κυπέλλου, χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα και αποσπώντας τον θαυμασμό του κοινού! 

Το Agios Nikolaos SUP έχει αναμφισβήτητα γίνει ένας διάσημος διεθνής θεσμός στον κόσμο του SUP. Μέσω της άρτιας διοργάνωσης – όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, ο αγώνας προσελκύει κορυφαίους αθλητές από όλο τον κόσμο και προωθεί την ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας SUP. Η φετινή διοργάνωση εδραίωσε ακόμη περισσότερο τον Άγιο Νικόλαο ως κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις του SUP, οι οποίοι έλκονται από το μαγευτικό τοπίο της πόλης, τη ζεστή φιλοξενία και τις μοναδικές ευκαιρίες για να εξασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα.

~~~~~~~~~~~

Ημέρα 1η: Αγώνες TECHNICAL – Παρασκευή 7 Ιουλίου 

Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε στην παραλία ΕΟΤ (Kimzu sea Lounge) με τους αγώνες Technical SUP όλων των ηλικιών με πολύ θέαμα και δράση! H Juliette DuHaime με πολύ καλή στρατηγική στον τελικό, έκανε την επίθεση στο τέλος και κέρδισε τον αγώνα, ενώ στους άνδρες κέρδισε εύκολα με διαφορά ο Christian Andersen. Όμως για τη δεύτερη και τρίτη θέση έγινε μεγάλη μάχη με πολλές ανακατατάξεις μέσα στον αγώνα, όπου έκανε την έκπληξη ο έμπειρος Paolo Marconi παίρνοντας τη δεύτερη θέση!

Οι μεγάλοι νικητές και νικήτριες της ημέρας ήταν:

-Στην κατηγορία Women: 1η η Juliette DuHaime (Argentina), 2η η Caroline Küntzel (Denmark) και 3η η Cecilia Pampinella (Italy).

-Στην κατηγορία Men: 1ος ο Christian Andersen (Denmark), 2ος ο Paolo Marconi (Italy) και 3ος ο Davide Alpino (Italy).

-Στην κατηγορία Women 40+: 1η η Ιωάννα Ματθαιάκη Ρουσόγλου – προπονήτρια του διοργανωτή Συλλόγου (ΝΑΣΑΝ), 2η η Ειρήνη Δανδουλάκη και 3η η Χρυσούλα Μαυρακάκη.

-Στην κατηγορία Men 40+: 1ος ο Γεώργιος Φράγκος (Greece), 2ος ο Artem Avramenko (Ukraine) και 3ος ο Alessandro Sapigni (Italy).

-Στην κατηγορία Women 50+: 1η η Παναγιώτα Τσαούτου (Greece), 2η η Sara Oddera (Italy) και 3η η Anna Occhiogrosso (Italy).

-Στην κατηγορία Men 50+: 1ος ο Ελευθέριος Μαρουλάκης (Greece), 2ος ο Daniele Cani (Italy) και 3ος ο Bojan Bernard (Slovenia).

-Στην κατηγορία Inflatables Men: 1ος ο Stignei Denis (Romania), 2ος ο Culea Gabriel (Romania) και 3ος ο Γιάννης Κυριακάκης (Greece).

Στον “πειρασμό” της διοργάνωσης δεν μπόρεσαν να αντισταθούν ούτε οι αθλητές του Agios Nikolaos Cliff Diving 2023 – που διεξήχθη το ίδιο σαββατοκύριακο – και δοκίμασαν κι αυτοί να “Sup-άρουν”!

~~~~~~~~~~~

Ημέρα 2η: Αγώνες SPRINT – Σάββατο 8 Ιουλίου 

Η δεύτερη μέρα βρίσκει τους αθλητές ξανά στην παραλία ΕΟΤ, αυτή τη φορά για αγώνες Sprint με την αδρεναλίνη να βρίσκεται στα ύψη και οι μάχες στο νερό να γίνονται πιο δυνατές!

Οι μεγάλοι νικητές και νικήτριες της ημέρας ήταν:

-Στην κατηγορία Women 40+: 1η και στα Sprint στην κατηγορία της η Ιωάννα Ματθαιάκη Ρουσόγλου! 2η η Ελευθερία Τσαγκαράκη και 3η η Χρυσούλα Μαυρακάκη.

-Στην κατηγορία Women 50+ το βάθρο διαμορφώθηκε ακριβώς όιπως και στο Technical. 1η η Παναγιώτα Τσαούτου (Greece), 2η η Sara Oddera (Italy) και 3η η Anna Occhiogrosso (Italy).

-Στην κατηγορία Men 50+: 1ος ο Γεώργιος Σαμνιώτης (Greece), 2ος ο Daniele Cani (Italy) και 3ος ο Ελευθέριος Μαρουλάκης (Greece).

Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η δράση συνεχίστηκε στη Λίμνη Βουλισμένη στο κέντρο του Αγίου Νικολάου όπου διεξήχθησαν οι τελικοί αντρών – γυναικών και αντρών 40+. Το πολυπληθές κοινό απόλαυσε ένα συναρπαστικό θέαμα με τους αθλητές να βιώνουν έναν δυνατό αγώνα καταχειροκροτούμενοι.

Στο βάθρο του Sprint στην κατηγορία των ανδρών 40+ του Παγκοσμίου Κυπέλλου βρέθηκαν 1ος ο Alessandro Sapigni (Italy), 2ος ο Artem Avramenko (Spain) και 3ος ο Fedul Victor (Romania).

Η κούρσα του τελικού στο sprint γυναικών πολύ δυνατή, αναδεικνύοντας νικήτριες και στέλνοντας στο βάθρο, 1η την Caroline Küntzel (Denmark) που ηταν στο στοιχείο της με 2η την Cecilia Pampinella (Italy) και 3η την Juliette DuHaime (Argentina). 

Στο βάθρο του sprint στην κατηγορία των ανδρών βρέθηκαν 1ος ο Andrey Kraytor (Bulgaria), 2ος ο Filippo Mercuriali (Italy) και 3ος ο Christian Andersen (Denmark).

Μια πραγματικά δυνατή και ταυτόχρονα “δραματική” στιγμή που μας άφησε για λίγο άφωνους, ήταν αυτή που ο αθλητής Φαίδων Δούκας (Greece),  ενώ ήταν έτοιμος να τερματίσει δεύτερος και να ανέβει στο βάθρο του Παγκόσμιου Κυπέλλου, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο νερό λιγα μετρα πριν τον τερματισμό! Μια τεράστια ανατροπή που θα θυμόμαστε για καιρό! 

~~~~~~~~~~~

Ημέρα 3η: Αγώνας LONG DISTANCE – Κυριακή 9 Ιουλίου

Η τρίτη και τελευταία ημέρα της διοργάνωσης ήταν αφιερωμένη στην απόλυτη δοκιμασία αντοχής – τον αγώνα μεγάλων αποστάσεων (13.5km). Πάνω από 120 άτομα μπήκαν στο θαλάσσιο στίβο και έζησαν μια συγκλονιστική εμπειρία με εκκίνηση την παραλία της Αγίας Μαρίνας, στο ξενοδοχείο Blue Palace, a Luxury Collection Resort and Spa στην Πλάκα της Ελούντας, με φόντο την Σπιναλόγκα και τερματισμό στη Λίμνη Βουλισμένη.

Ο καιρός είχε δείξει να “αγριεύει” από τις προηγούμενες ημέρες. Ο αγώνας της μεγάλης απόστασης φέτος ήταν ένας από τους πιο ευχάριστους αγώνες που έχει πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο, με πολύ πρόσφορες συνθήκες για ουριοδρομία (downwind), με ριπές ανέμου που στην εκκίνηση κλασικά έφταναν και τα 7-8 μποφόρ! Η σωστή διεύθυνση του ανέμου σε όλη τη διαδρομή έδωσε αρκετά κυματάκια για να ικανοποιήσουν τους αθλητές που προτιμουν αυτές τις συνθήκες. Ξεχωριστή επιτυχία για την Ελλάδα αποτελεί η 2η θέση για τον Τάσο Τσούρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο!

Νικητές και νικήτριες της τρίτης και τελευταίας ημέρας στη μεγάλη απόσταση ήταν:

-Στην κατηγορία Women: 1η η νεαρή Cecilia Pampinella (Italy), 2η η Anna Tschirky, (Switzerland) και 3η η Juliette DuHaime (Argentina).

-Στην κατηγορία Men: 1ος ο Christian Andersen (Denmark), 2ος ο Anastasios Tsouris (Greece) και 3ος ο Davide Alpino (Italy).

-Στην κατηγορία Women 40+: 1η η Ελευθερία Τσαγκαράκη, 2η η Ιωάννα Ματθαιάκη Ρουσόγλου και 3η η Χρυσούλα Μαυρακάκη.

-Στην κατηγορία Men 40+: 1ος ο Γεώργιος Φράγκος (Greece), 2ος ο Alessandro Sapigni (Italy) και 3ος ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.

-Στην κατηγορία Women 50+: 1η η Παναγιώτα Τσαούτου (Greece), 2η η Sara Oddera (Italy) και 3η η Anna Occhiogrosso (Italy).

-Στην κατηγορία Men 50+: 1ος ο Daniele Cani (Italy), 2ος ο Ελευθέριος Μαρουλάκης (Greece) και 3ος ο Νικόλαος Μαρκάκης.

Ένα ιδιαίτερο “μπράβο” αξίζει επίσης στην Katrin Arampatzidis (Masters Women 50+) η οποία έτρεξε τον αγώνα με φουσκωτή σανίδα (inflatable) – και όχι αγωνιστική – και κατάφερε έναν άθλο και τερμάτισε με αυτές τις συνθήκες ανέμου τη μεγάλη απόσταση! Πραγματικά της αξίζουν συγχαρητήρια!

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ AGIOS ON SUP 2023!

 

Ευχαριστούμε:

-Τη Διεθνή Ομοσπονδία Κανό – International Canoe Federation (ICF) και τη Noemi Horvath – ICF SUP Committee Chair

-Την Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε – Καγιάκ Όρθιας Σανιδοκωπηλασίας, Κυματολίσθησης με Σανίδα και τον Πρόεδρο Σκούρτη Ιωάννη

-Τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ψαράδων και Φίλων Θαλάσσης Αγίου Νικολάου και τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Σαρειδάκη

 

-Τους Χρυσούς Χορηγούς μας:

BLUE PALACE            

DAIOS COVE 

MACRAME by Voulisma

 

-Τους Χορηγούς μας:

ΒΙΟΤΖΑ

Mpilanakis Aqua Marina

ΚIMZU Sea Lounge

ΒΟΘΥΛΙΑ Α.Ε. (Νερά Σεληνάρι)

Surfmarket

Nirima – κοσμήματα Κώστας Μαρίνης

Βάρδας Εμμανουήλ- Μηχανολόγος Μηχανικός

Μενεγής Αθανάσιος- Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις

 

-Τους Χορηγούς μεταφοράς: 

MINOAN LINES, ΑΝΕΚ LINES, BLUESTAR FERRIES & SUPERFAST FERRIES

-Τους Χορηγούς Διαμονής:

ATLANTIS HOTEL, ELOUNDA KRINI, ELOUNDA ORAMA, ELOUNDA BEACH, ELOUNDA BAY, ELOUNDA GEORGE, HOTEL EL GRECO, MIRABELLA, PERGOLA HOTEL, VASIA ORMOS, SANTA MARINA, ISTRON BAY, ISTRON BAY, FAEDRA BEACH, KITRO BEACH

-Τους Χορηγούς Επικοινωνίας:

ΑΝΑΤΟΛΗ, fonien.gr, cna.gr, Ραδιοφωνικός Σταθμός Αγίου Νικολάου 104,4fm, λατώ fm 103.3

 

Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες, τους εθελοντές και εθελόντριες, τους εργαζόμενους της ΔΑΕΑΝ που συντελούν ουσιαστικά με χαμόγελο και μεράκι, κάθε φορά, στη διεξαγωγή αυτής της μεγάλης διοργάνωσης. 

-RESULTS | Δείτε όλα τα αποτελέσματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο ICF 2023 και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μεγάλων Αποστάσεων και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανάπτυξης (Sprint & Τεχνικό) 2023 εδώ: https://agiosonsup.gr/el/2023/07/09/results-agios-on-sup-icf-sup-world-cup-2023-national-panhellenic-sup-championship/ 

-MOMENTS | Φωτογραφίες και βίντεο: https://agiosonsup.gr/el/2023/07/10/agios-nikolaos-on-sup-2023-moments/ 

-MORE | Περισσότερα video, στιγμές και στα επίσημα social media pages της διοργάνωσης:

-Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα που έκανε το TotalSUP με δηλώσεις των νικητών. Agios Nikolaos On SUP x ICF World CUP 2023: Results and Event Recap with the Winners: https://www.totalsup.com/news/agios-nikolaos-on-sup-icf-world-cup-2023-results-event-recap-winners/

-Και το Δελτίο Τύπου της ICF. A beautiful start to the ICF SUP World Cup series in Agios Nikolaos: https://www.canoeicf.com/news/beautiful-start-icf-sup-world-cup-series-agios-nikolaos 

Recent Posts